Lezing "Waarom is genealogisch onderzoek in onze regio zo moeilijk" door de heer Thieu Wieërs


Persbericht

Op maandag 25 maart a.s., aanvang 20.00 uur, zal door de Geschiedkundige en Heemkundige Kring "Land van Thorn" een lezing georganiseerd worden in Zaal "Oad Thoear", Steegputstraat 4 te Thorn, met als onderwerp: “Waarom is genealogie in onze omgeving zo moeilijk? Een gebied met schuivende grenzen, gelardeerd met grote en kleine enclaves, gepokt en gemazeld met zwarte en grijze gaten”. De lezing wordt verzorgd door de heer Thieu Wieërs.
Leden van de kring hebben gratis toegang, niet-leden betalen € 2,00.

Over het onderwerp:

Een gebied met schuivende grenzen. Nadat de Franse revolutionairen in 1795 in ons gebied de legpuzzel terugbrachten tot één geheel trokken de Belgische opstandelingen er in 1843 opnieuw een streep door. Herschikkingen drongen zich of opnieuw op. Maar niet alleen de landsgrenzen verschoven, maar ook die van kantons, gemeenten en bisdommen. Dit alles deed de mens, maar de Maas stroomde er ook nog. Het gebied Pol en Panheel wordt in Franse periode nog een aparte gemeente om in 1820 verdeeld te worden tussen Heel en Wessem. Om de verwarring nog groter te maken vallen de grenzen van parochies dikwijls niet samen met een juridische gebied of een gemeente. De inwoners van Kelpen moesten eerst ter kerke in Grathem, kregen het recht op een aparte kerk in 1794. Maar…die kerk kwam er pas in 1934-1935. Belangrijke zaken past traagheid. De vraag die men zich voortdurend moet stellen is: “Waar moet men ter kerke en waar gaat men ter galge?”

Over de spreker

Thieu Wieërs voorstellen aan de leden van de Kring Land van Thorn is eigenlijk niet nodig. Hij was lid van de kring vanaf de oprichting, werd na de herstart bestuurslid en lid van de redactie van de Kroetwès. Dat laatste is hij nog steeds. Al veertien jaar is hij ook lid van de stuurgroep van GLUREN BIJ DE BUREN. In zijn vroeger leven was hij leraar wiskunde aan het college van kruisheren te Maaseik. Zijn interesse in en onderzoek naar het verleden van al zijn voorouders en dus ook van hun le
|Doorsturen