Tentoonstelling Genesinge en Troost

DE PROCESSIE: EEN VERDWIJNENDE TRADITIE IN NEDERLAND?

TENTOONSTELLING IN MUSEUM VAN THORN OVER PROCESSIES, BEDEVAARTEN EN SMEEKBEDEN

 

Op zondag 15 oktober 2017 vindt in Thorn de jaarlijkse brandprocessie plaats, die sinds de grote stadsbrand in oktober 1728 ieder jaar in oktober vanuit de Sint-Michaëlskerk (de abdijkerk van Thorn) vertrekt voor een rondgang door het witte stadje. Voorafgegaan door de beroemde harmonie. Ieder jaar wordt de stoet kleiner, wat doet vrezen voor de toekomst van deze oude processie.

 

Dit jaar is op hetzelfde moment in het gemeentemuseum ‘Het Land van Thorn’ de tentoonstelling te zien van kunstenaar Sarai van de Boel, die haar visie geeft op de katholieke tradities van de processie, bedevaart en de smeekbeden voor genezingen. In deze expositie onderzoekt Sarai hoe mensen hun vragen om genezing voorleggen aan Maria en heiligen en hoe ze daarin troost vinden. Ze heeft zich laten inspireren door de bezoekers aan Onze Lieve Vrouwe van Loreto in de Kapel onder de Linden in Thorn. Dankzij vele genezingen ontwikkelde deze kapel zich sinds de 17e eeuw tot een bedevaartoord voor de wijde regio rondom Thorn.

Sarai van de Boel voert de bezoekers mee naar een andere wereld, bijvoorbeeld met haar installatie van engelen'jurken', waarin de processiemuziek uit Thorn te horen is; collages van doorzichtige Madonna’s op lichtbakken; een levensgroot wit troostpaard en een installatie met negen wenende Madonna’s.

 

EX VOTO’S

Geïnspireerd door de smeekbeden die in de Kapel onder de Linden zijn achtergelaten, is Sarai van de Boel op zoek gegaan verschillende vormen waarin mensen hun wensen en dankbaarheid kenbaar maken aan Maria, zoals met ex-voto’s. Dit zijn voorwerpen die mensen plaatsen bij een altaar of bij een heiligenbeeld als een beloftegeschenk aan  God  of een heilige voor een vervulde wens. Sarai abstraheert deze ex voto’s die de vorm kunnen hebben van genezen ledematen of bijvoorbeeld van een baby als symbool van een verhoorde kinderwens. Ze kiest daarbij voor bijzondere materialen, zoals bijvoorbeeld met een serie zachte en aaibare ex-voto’s.

 

Sarai van de Boel (1969), geboren in Ittervoort, woont en werkt in Amsterdam. Zij studeerde in 1992 af aan de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg. Sindsdien werkt zij als (theater)vormgever, kostuumontwerper en als autonoom kunstenaar.

________________________________________________________________________________

 

Tentoonstelling

‘Genesinge en troost’ van Sarai van de Boel in Museum ‘Het land van Thorn’

Tentoonstelling van 16 september 2017 t/m 5 maart 2018

Jaarlijkse brandprocessie

15 oktober 2017, rondgang door Thorn vanuit de Sint-Michaëlskerk. Vertrek na de hoogmis (10 uur)

|Doorsturen